Back to Top

Rhea Peeters - 0499 16 89 93

Shiatsu

Japanse drukpuntenmassage

Shiatsu is een Japanse manuele therapie. Het Japanse woord shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’, wat de belangrijkste techniek is in deze therapie.

Shiatsu vormt een moderne benadering van de oudste en eenvoudigste vorm van geneeskunde namelijk genezen door je handen. Bij shiatsu ga je op een bepaalde manier druk uitoefenen met je handen om zodoende de lichaamsenergie in beweging en in balans te brengen en op deze manier de conditie en de gezondheid te bewerkstelligen.

 

 

Oorsprong

De shiatsumassage zoals wij die nu kennen ontstond in het begin van de 20e eeuw door integratie van nieuwe Westerse anatomische en fysiologische inzichten in de oude Oosterse traditionele geneeswijzen. Hoewel shiatsu een Japanse therapie is, zijn er toch veel elementen uit de oude Chinese geneeskunde in te vinden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de energiebanen of meridianen.

 

 

 

Ons energiesysteem

Zoals in zovele aspecten van het traditionele leven in Japan, zo staat ook in shiatsu het idee van Ki (Chi in het Chinees) centraal. Het begrip Ki laat zich moeilijk letterlijk vertalen, maar kan het best omschreven worden als levenskracht of vitale lichaamsenergie. Deze energie stroomt doorheen het lichaam via kanalen of meridianen. Deze meridianen vormen een netwerk van energiebanen in ons lichaam, of met andere woorden, ons energiesysteem.